Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

"ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙΑ" ΟΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.

Τέλη Της 10ετίας του 60 θυμάμαι σαν να ήταν χθες, που μαζί με τον παππού μου


και το γαϊδουράκι μας πηγαίναμε να φορτώσουμε νερό στις ξύλινες βαρέλες ή ξύλα

κάνοντας ειδικά δεμάτια κ.λ.π.Τέτοιες μνήμες οι γενιές που έρχονται ,αν δεν αλλάξει

κάτι , δεν θα έχουν δυστυχώς.

Από έρευνες που έχουν γίνει , στα μέσα της 10ετίας του 50 στην πατρίδα μας υπήρχαν

πάνω απο 500.000 γαϊδουράκια. .Σήμερα έχουν μένει 16.000 περίπου και μάλιστα

οι ιδιοκτήτες τους είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας στο σύνολό τους.

Προφανές πως ο βιολογικός θάνατος των ηλικιωμένων θα οδηγήσει σε πλήρη σχεδόν

αφανισμό και τα γαϊδουράκια.Οι νέες γενιές που έρχονται δεν θα έχουν μνήμες και εικόνες

απο τα συμπαθέστατα τετράποδα , παρά μόνο μέσα απο την παράδοση , την λαογραφία και

τις φωτογραφίες ως απομεινάρια ενός πολιτισμού που θάφτηκε

Απειλούμενο είδος λοιπόν οι συμπαθέστατοι τετράποδοι φίλοι μας .

Γαϊδουράκια για... άρμεγμα!

Στην Ελλάδα, τα συναντάς κυρίως στα μαγευτικά σοκάκια της Σαντορίνης και της Ύδρας να κουβαλούν τουρίστες. Ίσως είναι ένα από τα λίγα πράγματα, για τα οποία είναι χρήσιμα στη χώρα μας... ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.

Ένας Βέλγος αγρότης αξιοποιεί για το γάλα τους μερικά εξ Αρκαδίας ορμώμενα θηλυκά γαϊδουράκια, παράγοντας τη βάση των υλικών για μια σειρά από φαρμακευτικά προϊόντα.Η κτηνοτροφική μονάδα του Ολιβιέ Ντενίς βρίσκεται στο Chateau des Mottes και είναι η μοναδική στο Βέλγιο που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα. Ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια και γρήγορα «γιγαντώθηκε». «Για 30 χρόνια είχαμε στο σπίτι επτά γαϊδούρια. Μάθαμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του γαϊδουρινού γάλακτος και το 1998 αποφασίσαμε με τη σύζυγό μου να αξιοποιήσουμε τα γαϊδουράκια μας. Στήσαμε την επιχείρηση με τα χέρια μας, χωρίς καμία επιδότηση. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε και δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της μονάδας που φέρει τον τίτλο «Εκτροφή Όνων στη Χώρα των Λόφων».

Σήμερα, η κτηνοτροφική μονάδα αποτελείται από 100 γαϊδούρια που όλα τους ανήκουν στη φυλή «αρκαδικός όνος». «Τα ζώα τα πήραμε από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Κυρίως τρώνε χόρτο, που το Βέλγιο δεν διαθέτει γιατί οι αυξημένες βροχοπτώσεις το καταστρέφουν. Αναγκαζόμαστε να το αγοράζουμε από την Ισπανία. Κάθε χρόνο βγάζουμε περίπου τέσσερις τόνους γάλα», προσθέτει. Το γάλα διατίθεται μόνο στην αγορά του Βελγίου με λιανική τιμή που ξεπερνά τα 100 ευρώ το λίτρο.Από την επεξεργασία του γάλακτος προκύπτουν διάφορα προϊόντα, μεγάλο μέρος των οποίων εξάγεται στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία και τον Καναδά.

Το σαπούνι πωλείται προς 3,5 ευρώ, το σκεύασμα για συμπλήρωμα διατροφής 55 ευρώ, το αφρόλουτρο 18,5 ευρώ, η ενυδατική κρέμα 16 ευρώ, το σαπούνι αντιγήρανσης 6,2 ευρώ, οι καραμέλες 5,4 ευρώ και το λικέρ με γάλα γαϊδούρας 16,2 ευρώ.

Όπως είπε ο Βέλγος κτηνοτρόφος, το γάλα της γαϊδούρας είναι εξαιρετικής ποιότητας και κατά το παρελθόν το διέθεταν ως φάρμακο και το χρησιμοποιούσαν σαν καλλυντικό. Μέσα σε γαϊδουρινό γάλα έπαιρνε το μπάνιο της η βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα της γαϊδούρας είναι καλύτερο ποιοτικά από το αγελαδινό και το πλησιέστερο στο ανθρώπινο.«Το παράδειγμα του κ. Ντενίς πρέπει να μας δείξει το δρόμο. Στην Ελλάδα, τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια απειλούνται με αφανισμό.

Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να επιδοτηθεί η αγορά ιπποειδών για αγροτουριστικές ή κτηνοτροφικές μονάδες», πιστεύει ο επίκουρος καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Αρσένος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΑΡΜΕΓΜΑ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΙΟΧΩΡΟ: http://lilyfromgazi.blogspot.com/2008/05/blog-post_21.html




ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ  
" ΜΑΝΑΒΑΚΙ ΣΤΙΣ  ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ"
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ   ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ  Ο  ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ ΚΑΙ Ο  ΜΑΡΚΟΣ  ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια: