Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ο "ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ" ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ.

" Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ , ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ"



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ:

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟΣ ΟΠΩΣ

ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΟΗΤΡΟΥ.
Σε γενικές γραμμές, ο όρος εθελοντισμός αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιο κοινοφελή σκοπό.

Μορφές εθελοντισμού

Συχνά θεωρείται πως ο εθελοντισμός δεν έχει υλικά ανταλλάγματα, όμως μάλλον δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία πάνω στο ζήτημα αυτό: αρκετοί εκτιμούν πως, για λόγους που εξυπηρετούν τη βιωσιμότητά της, η εθελοντική εργασία θα πρέπει να αμοίβεται. Αρκετές φορές η αμοιβή πραγματοποιείται με έμμεσο τρόπο, παρέχοντας για παράδειγμα στον εθελοντή δωρεάν διαμονή, διατροφή ή άλλες διευκολύνσεις. Η έννοια 'εθελοντισμός' είναι αρκετά ευρεία, καθώς συμπεριλαμβάνει μέχρι και την εθελοντική αιμοδοσία ή τη μετά θάνατο προσφορά μελών του ανθρώπινου σώματος για επιστημονικούς σκοπούς.

Αρκετοί διαχωρίζουν τον εθελοντισμό σε επίσημο και ανεπίσημο. Ο επίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά, για παράδειγμα, προς μία μη κυβερνητική οργάνωση ή ένα ίδρυμα. Ο ανεπίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά σε περισσότερο προσωπικό επίπεδο, βοηθώντας για παράδειγμα κάποιον ηλικιωμένο στο δρόμο.

Ιδιαίτερη απήχηση στις μέρες μας έχει μία συγκεκριμένη μορφή εθελοντισμού. Αυτός ο εθελοντισμός συνήθως απευθύνεται σε νέους και συσχετίζεται με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, για θέματα όπως είναι η οικολογία, ο αθλητισμός ή βοήθεια κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή δυσκολίας (τοξικομανείς, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.). Αρκετοί θεωρούν ότι αυτή η μορφή εθελοντισμού πραγματοποιείται με ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο στόχο την ομαλή ένταξη των νέων στο κοινωνικό σύστημα, και όχι τόσο την ανάπτυξη κάποιου αισθήματος αλληλεγγύης.

Κριτική του εθελοντισμού

Συχνά ο εθελοντισμός καλλιεργείται σε παγκόσμια γεγονότα, όπως για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέτοιου είδους 'χρήσεις' του εθελοντισμού έχουν στο παρελθόν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αρκετοί μιλούν για εκμετάλλευση του και αντιμετώπιση των εθελοντών ως 'δωρεάν εργατικά χέρια'.

Το έτος 2001 ονομάστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών 'Διεθνές Ετος Εθελοντισμού'. Επίσης, ο ίδιος φορέας έχει κατοχυρώσει την 5η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως 'Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού'.

Το παραπάνω άρθρο βρήκα στον ιστιόχωρο:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

TI EINAI ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη μέσα από την οποία οι άνθρωποι αποκτούν νέες δεξιότητες και βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινότητα τους. Ο εθελοντισμός δεν έχει πλαίσια και όρια, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις με βάσει τις αξίες, αρχές και την κοινωνικό -οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας.



Οι εθελοντές προέρχονται από οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό στρώμα της κοινωνίας. Αν λάβουμε υπόψη ότι ένας εθελοντής μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, ακαδημαϊκού υπόβαθρου, τότε μπορούμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες μπορούν να είναι υποψήφιοι εθελοντές.



Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Με αυτή την έννοια ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασική εποχή κυρίως για να αποδώσει μια καινούργια αρετή, την αγάπη για το συνάνθρωπο. Η διαφορά ανάμεσα στον εκπαιδευμένο εθελοντή και στην παλιά έννοια της φιλανθρωπίας είναι ότι ο εθελοντής αντιμετωπίζει τα άτομα στα οποία προσφέρει εθελοντική εργασία, όχι με οίκτο αλλά σαν άτομα ισότιμα τα οποία περνούν δυσκολίες και στα οποία μπορεί να προσφέρει.



Εθελοντισμός είναι η μη αμειβόμενη και δίχως επαγγελματική εξέλιξη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα. Δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.



Oι εθελοντές προσεγγίζονται και θεωρούνται περισσότερο συνεργάτες παρά φιλάνθρωποι. Εντάσσονται στη λειτουργία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων κάποιου οργανισμού, αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους, συναλλάσσονται με τα μέλη του προσωπικού και τα άτομα.



Η προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας, έχει πολλές μορφές δράσης: συνοδεία, βοήθεια στο σπίτι, εμψύχωση, πρόληψη, δωρεά αίματος, μεταφορά ασθενών, επανένταξη, τηλεφωνική ακρόαση, εξειδικευμένες και επαγγελματικές παροχές, υγειονομικές φροντίδες, ψυχαγωγία, κοινωνική γραμματεία, νομική βοήθεια κ.λ.π.



Υπάρχει, επίσης, ο διεθνής εθελοντισμός: ως προσφορά αλληλεγγύης και γνώσης στις χώρες του Τρίτου κόσμου ή ανθρωπιστικών υπηρεσιών στις ζώνες πολεμικών συγκρούσεων. Σε ανάπτυξη βρίσκεται επίσης, ο περιβαλλοντικός εθελοντισμός, μέσω της ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την καθαριότητα των δασών και των παραθαλάσσιων περιοχών, της οργάνωσης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων κ.λπ. Τέλος, υπάρχει ο πολιτιστικός εθελοντισμός, η οργάνωση από νεανικές ιδίως εθελοντικές οργανώσεις πολιτιστικών θεατρικών, μουσικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που εκφράζουν τη νεανική φαντασία και δημιουργικότητα , πέρα από τη λογική της αγοράς και του κέρδους.



H εθελοντική δράση αποτελεί μαθησιακή-μορφωτική λειτουργία. Eνισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες. Eνδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ατόμων. Aυξάνει τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία. Aποτελεί εν δυνάμει χώρο ανάπτυξης νέων κοινωνικών υπηρεσιών αυξάνοντας την απασχόληση. Η εθελοντική δράση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μάχη της ανεργίας και αποτελεί πηγή θέσεων εργασίας.

Το σχόλιο τι είναι εθελοντισμός βρήκα στον ιστιόχωρο :http://www.cyfamplan.org/FamPlan/page.php?pageID=18

O EΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μόλις 22.000 οι δότες μυελού στην Ελλάδα

Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά μία έμπρακτη έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά μία έμπρακτη έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μίας έννοιας, που στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη.

Ελάχιστο είναι στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για προσφορά μυελού των οστών και αίματος από τον ομφάλιο λώρο.

Η χώρα μας έχει μόλις 22.000 δότες μυελού, όταν ο αντίστοιχος αριθμός στην Κύπρο ανέρχεται σε 110.000. Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως λευχαιμία, απλαστική αναιμία και μεσογειακή αναιμία.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, η οποίοι ξεκινούν ενημερωτική εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για δωρεά αίματος, μυελού και ομφάλιου αίματος.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στη χώρα μας 350 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων.

Από αυτές, οι 200 είναι αυτόλογες, δηλαδή δότης και λήπτης είναι το ίδιο άτομο. Οι 150 είναι αλλογενείς, δηλαδή ο δότης είναι τρίτο πρόσωπο. Λόγω της πολύ μικρής προσφοράς, ωστόσο, σχεδόν το σύνολο των αλλογενών μεταμοσχεύσεων γίνεται χάρη σε δότες από την οικογένεια του λήπτη ή από το εξωτερικό.

«Δεξαμενή» δοτών

Σύμφωνα με τους αιματολόγους, η δημιουργία μιας μεγάλης «δεξαμενής» δοτών μπορεί να σώσει ζωές, καθώς θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εύρεσης συμβατού μοσχεύματος.

Η πιθανότητα εύρεσης συμβατού με τον ασθενή αδελφού είναι μόλις 30%, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης της «δεξαμενής».

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ,

ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ , ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ Κ.Λ.Π .

Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

http://www.aima.gr/

http://www.youtube.com/watch?v=OdgQJ6Ppmks

ΕΥΧΗ , ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ,ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ .



Ουραγός η Ελλάδα σε εθελοντές αιμοδότες

Την πλάτη τους γυρίζουν οι Έλληνες στην εθελοντική αιμοδοσία: είναι ενδεικτικό πως μόλις τέσσερις στις δέκα μονάδες αίματος που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα νοσοκομεία προέρχονται από εθελοντές αιμοδότες. Αντίθετα, ο κύριος όγκος αίματος προέρχεται από συγγενείς και φίλους του ασθενούς που βρίσκεται σε ανάγκη!



Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Εταιρίας και διευθυντής Αιμοδοσίας στο «Τζάνειο» κ. Λουκάς Λαδιώτης, οι ετήσιες ανάγκες της χώρα μας ανέρχονται στις 650.000 μονάδες αίματος . Όμως από αυτές, μόλις οι 285.000 προέρχονται από οργανωμένους εθελοντές αιμοδότες μέσω τραπεζών αίματος, οι 324.000 μονάδες αίματος από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών, οι 23.000 από τις ένοπλες δυνάμεις και οι υπόλοιπες28.000 μονάδες αίματος εισάγονται από την Ελβετία.



Όπως ωστόσο, ο ίδιος τόνισε, η κατάσταση αυτή οδηγεί μοιραία σε ζητήματα ασφάλειας του αίματος, δεδομένου πως «η ασφυκτική πίεση που ασκείται στον περίγυρο ενός ασθενούς για να εξασφαλιστεί το αίμα δεν επιτρέπει τον σωστό έλεγχο»

Ίδιο είναι το σκηνικό και σε ό,τι αφορά στην εθελοντικήπροσφορά μυελού των οστών: στην χώρα μας είναι εγγεγραμμένοι μόνο 22.000 εθελοντές δότες, όταν στην Κύπρο ο αριθμός δοτών αγγίζει τους 110.000.



«Με το απόθεμα που διαθέτει η Κύπρος σε μονάδες αίματος καλύπτει το 100% των δικών της αναγκών σε αίμα αλλά και των ταξιδιωτών που την επισκέπτονται, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη» ανέφερε ο κ. Ιωάννης Μπαλταδάκης, επιμελητής της Αιματολιγικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στον «Ευαγγελισμό».



Αντίθετα στην χώρα μας, εκείνοι οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση αγωνιούν έως ότου να βρεθεί συμβατό μόσχευμα, που θα τους χαρίσει την ζωή.



Το παράδοξο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πως η χώρα μας αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην φύλαξη ομφάλιου αίματος (βλαστοκυττάρων) σε ιδιωτικές τράπεζες. Έτσι, άλλωστε εξηγείται και το γεγονός πως στην Ελλάδα λειτουργούν 20 από τις 150 τράπεζες, που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Το σχόλιο γιά την αομοδοσία στην Eλλάδα βρήκα στον ιστιόχωρο :

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=9650&la=1



MEΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΗΓΟΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

7η Πανελλήνια Εκπαίδευση Διάσωσης και Αντιμετώπισης Καταστροφών

24 Ιουνίου 2010: Η μεγαλύτερη εκπαιδευτική διοργάνωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στην Πάτρα.



Την παραπάνω ημερομηνία Ξεκίνησε στο Κατασκηνωτικό - Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στον Ψαθόπυργο Αχαΐας, η 7η Πανελλήνια Εκπαίδευση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με την συνεργασία και υποστήριξη του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.



Η 7η Πανελλήνια Εκπαίδευση Διάσωσης και Αντιμετώπισης Καταστροφών, με 210 Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες, Ναυαγοσώστες, Εκτιμητές Επικινδυνότητας, Οδηγούς Διασωστικών Μέσων και 25 Εκπαιδευτές του Ελληνικού και Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, είναι η μεγαλύτερη σε συμμετοχή εκπαίδευση που υλοποιήθηκε ποτέ από το Τμήμα Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από το 1998, τότε που ξεκίνησε ο θεσμός.



Παράλληλα, η πραγματοποίηση αυτής της τεράστιας δραστηριότητας, αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο να εορτασθούν τα 30 χρόνια Αδελφοποίησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό. ¨Ένα γεγονός, το οποίο έφερε επανάσταση στην Ελλάδα, στο πεδίο των εθελοντικών οργανώσεων, προκαλώντας την δημιουργία του αυστηρότερου και πληρέστερου συστήματος εκπαίδευσης Εθελοντών Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης στην Ελλάδα. Μάλιστα ο επικεφαλής από πλευράς Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού και πρωτεργάτης της Αδελφοποίησης κύριος THEODOR HERBERT BRANT (Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού και Αρχηγός Περιφερειακής Ετοιμότητας του κρατιδίου της Έσσης), στην ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά "ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μέσα από αυτή την αδελφοποίηση, ξεπέρασε τα όρια των στόχων που είχαν τεθεί 30 χρόνια πρίν. Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με το υψηλό επίπεδο και σύστημα εκπαίδευσης που διαθέτει, πρέπει πλέον να βγει από τα σύνορα της Ελλάδας και να αναπτύξει γειτονικούς Εθνικούς Συλλόγους στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, ώστε και αυτοί να αποκτήσουν Εθελοντές Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης υψηλού επιπέδου".



Ο κ. Αναστάσιος Γ. Γερασιμάτος (Διασώστης - Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών - Προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού) εστίασε στο ότι "μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το ότι διαθέτουμε την μεγαλύτερη Εθελοντική δύναμη Διάσωσης και Πρώτων Βοηθειών στην Ελλάδα. Αυτό επιτεύχθει χάρη στην Αδελφοποίηση με τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και την σκληρή δουλειά όλων των Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Προκαλέσαμε μια επανάσταση για τα Ελληνικά δεδομένα, δημιουργώντας ένα σύστημα εκπαίδευσης που παράγει αυτάρκης μονάδες έτοιμες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες όταν χρειαστεί."



Τα αντικείμενα εκπαίδευσης της 7ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης Διάσωσης και Αντιμετώπισης Καταστροφών είναι η Προνοσοκομειακή υποστήριξη Ζωής, η Ασφαλής Οδήγηση Διασωστικής Μοτοσυκλέτας, η Αστική Πυρόσβεση, η Αστική Έρευνα και Διάσωσης και η Διάσωση από περιορισμένους χώρους. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης υλοποιείται σε όλη την διάρκεια του 24ωρου και οι εκπαιδευόμενοι μετά από εξετάσεις θα πιστοποιηθούν στα παραπάνω αντικείμενα.


Το τελευταίο άρθρο είναι απο τον ιστιόχωρο.

http://www.samarites.gr/?section=1209&language=el_GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: