Follow by Email

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑΧΘΗΚΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ

Επειδή   στην ζωή μας  περισσότερο έχουμε  μάθει  να  προβάλλουμε  το  παράδοξο,το  κακό ,γιατί "πουλάει"  περισσότερο ? και   όχι  πράξεις  αρετής  ορισμένων  ανθρώπων ,  γιατί  κάποια  πράγματα  στην ζωή  τα θεωρούμε  αυτονόητα   , σαν  Αιτωλοακαρνάνας    ευαισθητοποιημένος  ενδεχομένως  λίγο παραπάνω  προβάλω  στο  blog  μου το  σημερινό  θέμα  που  βρήκα  στον ιστότοπο  :(http://www.agriniopress.gr/epikairothta/13880-skiadas-monastirivloxou)  και   είναι το παρακάτω , προσθέτοντας  ότι  τίποτα  πλέον στις μέρες  μας  δεν είναι αυτονότητο   :


Χρεώθηκε για να σώσει το μοναστήρι του Βλοχού
Ο ιερομόναχος Ιερόθεος Σκιαδάς, εδώ και 13 χρόνια κρατά μόνος του ζωντανό το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βλοχού, την Ιερά Μονή Βλοχού, όπως είναι πιο γνωστή
Ιδρύθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, αλλά το 1834 η μονή διαλύθηκε όπως και άλλα μοναστήρια, με διάταγμα του τότε βασιλιά Όθωνα. Η περιουσία, ζώα και άλλα, εκποιήθηκαν και καταπατήθηκαν και η μονή εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Εδώ και 13 χρόνια όμως, συντηρείται κυριολεκτικά από έναν μοναχό, μια και η ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην οποία υπάγεται, αδιαφορεί παντελώς. Ίδια αδιαφορία  επισημαίνεται και από την Πολιτεία.
Δεκαοκτώ χιλιόμετρα έξω από το Αγρίνιο, η ιερά μονή Βλοχού κείται σε μια πανοραμική βουνοκορφή, έχοντας  …στα πόδια της, τις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχία και Οζερό. Εκεί, ο ηρωικός Ιερόθεος Σκιαδάς παλεύει νύχτα μέρα με τα στοιχειά της φύσης. Με θερμοκρασίες που τον χειμώνα δεν σκαρφαλώνουν ποτέ πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου και με τους αέρηδες να θερίζουν τα πάντα, η ζωή στη βουνοκορφή του Βλοχού μοιάζει με περιπέτεια  που ξεπερνάει ακόμη και τα όρια της φαντασίας.
Οι σκορπιοί και οι ταραντούλες είναι η μόνιμη συντροφιά του ιερέα. «Ξεπηδούν μέσα από τους νεροχύτες», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο πατήρ Ιερόθεος όμως δεν ενοχλείται από την παρουσία των δηλητηριωδών εντόμων. «Πλάσματα του Θεού είναι κι αυτά. Έχουν ένα προορισμό. Γιατί να τα βλάψω;», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Στο μοναστήρι της Παναγίας στο Βλοχό, οκτώ μοναχοί κατά το παρελθόν επιχείρησαν να πορευτούν το δύσκολο διάβα της μοναχικής ζωής μαζί με τον πατέρα Ιερόθεο Σκιαδά.  Όμως δεν τα κατάφεραν. «Όλοι τους έφυγαν άρρωστοι, με πνευμονία», επισημαίνει ο ιερομόναχος. Θυμάται χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός ιερομόναχου, προερχόμενου από το Βέρμιο,  ο οποίος «πίστευε ότι η επιβίωση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ, θα ήταν εύκολη υπόθεση. “Ζω συνέχεια παρέα με τα χιόνια", μού είπε. Την 6η μέρα παραμονής του αρρώστησε  και έφυγε με πνευμονία από το μοναστήρι», υπογραμμίζει ο πατήρ Ιερόθεος.
Αυτό όμως που πονάει πιο πολύ την ψυχή του Ιερόθεου Σκιαδά, έστω κι αν δε το ομολογεί ξάστερα, είναι η παντελής αδιαφορία της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Μητροπολίτη Κοσμά, όπου υπάγεται η ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βλοχού! Καμία οικονομική ενίσχυση, κανένα ενδιαφέρον για το μοναστήρι από την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας!
Τα τελευταία 13 χρόνια το μοναστήρι, επιβιώνει χάρη στο έργο, τον προσωπικό μόχθο και τα χρήματα του  ίδιου του ιερομόναχου Ιερόθεου Σκιαδά!!!
Μέχρι και  δάνειο σε Τράπεζα χρεώθηκε ο ηρωικός ιερέας για να φτιάξει την Εκκλησία. Αλλιώς θα ερήμωνε το μοναστήρι!
«Απευθύνθηκα στην ιερά Μητρόπολη αλλά και στην Περιφέρεια και την Νομαρχία, ώστε να βοηθήσουν στην συντήρηση της ιεράς Μονής. Δεν έγινε όμως τίποτε», επισημαίνει ο ιερέας, προσπαθώντας να κρύψει τον πόνο και την πικρία του.
Μετά από την άρνηση των αρμόδιων φορέων να βοηθήσουν,  ο πατήρ Ιερόθεος έβαλε οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ χρέος στο…κεφάλι του και παλεύει μόνος του να το ξεχρεώσει.
«Ευτυχώς, υπάρχουν οι πιστοί που προσέρχονται στην ιερά Μονή και βοηθούν, ακόμη και με  προσωπικό τους έργο», λέει ο ιερομόναχος και μας δείχνει με καμάρι την επενδεδυμένη με πέτρα εκκλησιά της Παναγιάς. «Την εκκλησία την φτιάξαμε μέσα σε 25 περίπου ημέρες, μαζί με επτά παιδιά, προσκυνητές της εκκλησίας. Δύσκολη δουλειά: Να τοποθετείς την πέτρα μία-μία και να την… ντύνεις με αλεσμένο σε ειδικό πιστόλι χώμα».
Αλλά και το σκέπαστρο που επενδύει τον προαύλιο χώρο του ιερού ναού της Παναγιάς,  κατασκευή από ξύλο και μεταλλικά στηρίγματα, φτιάχτηκε με χρήματα και προσωπική εργασία του πατέρα Ιερόθεου: «Ειδικό συνεργείο μου ζήτησε 8000 ευρώ για την κατασκευή. Προμηθεύτηκα μόνος μου τα υλικά και κατασκεύασα το σκέπαστρο μόνον με 2000 ευρώ»!
Το έργο του πατρός Ιερόθεου Σκιαδά, είναι ανεκτίμητο. Και γίνεται περισσότερο σημαντικό, αν συνυπολογιστούν τα εμπόδια που συναντά στην πορεία του: Όχι από την δύσκολη επιβίωση στο μοναστήρι, με το δυνατό κρύο και τους δηλητηριώδεις σκορπιούς, αλλά από το… δηλητήριο που τον ποτίζει η αδιαφορία της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Αδιαφορία, προσωπικά του Μητροπολίτη Κοσμά, η οποία θα οδηγούσε  σε παντελή ερήμωση την ιερά Μονή Βλοχού, όπως έγινε επί εποχής Όθωνα, εάν δεν υπήρχε η θεόπνευστη αγάπη του ιερομόναχου Ιερόθεου Σκιαδά, να χρεωθεί ακόμη και με δάνειο, προκειμένου να κρατήσει ζωντανό το Μοναστήρι!
Επί μέρες προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τα γραφεία της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας αλλά καμία γραμμή δεν απαντά, ο δε τηλεφωνητής μάς παραπέμπει...να τηλεφωνήσουμε αργότερα!  Πάλι τα ίδια όμως...

Από το blog «Παρατηρητής» http://indobserver.blogspot.gr

Επαναλαμβάνω  'ότι   πηγή  του εν λόγω θέματος είναι :(http://www.agriniopress.gr/epikairothta/13880-skiadas-monastirivloxou)

Σχόλιο :  Κώστας  Χαμπαίος