Προ των πυλών της αποκριάς η αυριανή ημέρα είθισται να γίνονται μαζώξεις να τσικνίζουμε και να προετοιμαζόμαστε σιγά -σιγά γιά τις ημέρες των νηστειών.Εποχές δύσκολες γιά τους περισσότερους από εμάς αλλά για χάρη του εθίμου όλο και κάτι κάνουμε.
΄Ενας από τους παραδοσιακούς μεζέδες για την ημέρα είναι και το παραδοσιακό κοκορέτσι μεζεδάκι που πολλοί ΄Ελληνες έχουμε ταυτιστεί .
Είναι μεζεδάκι που απαιτεί καλή προεργασία , για λόγους υγιεινής
πρωτίστως , αλλά και για να πετύχει να γίνει αρεστό.
Υπάρχουν μυστικά στο να πετύχουμε κάποια από τα οποία
περιγράφω παρακάτω:
1.Προσπαθούμε να προμηθευτούμε συκωταριές- πνευμόνια-έντερα - γλυκάδια κ.λ.π όσο
το δυνατόν από μικρότερα αμνοερίφια .
2.Πολύ καλός καθαρισμός γιά λόγους υγιεινής αλλά και γιά να μην
πικρίσει το κοκορέτσι μας,ειδικά τα έντερα να είναι "ακτινογραφία"
θα πρόσθετα.
3.Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπη, μπόλιες κ.λ.π προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε
γλυκάδια γιατί γίνεται πιό εύγευστο πιό γλυκό το κοκορέτσι μας.
4.Το σωστό αλάτισμα και πιπέρισμα έχει και αυτό την αξία του .
5.Το καλό τύλιγμα των εντέρων είναι ένα επίσης από τα μυστικά
για να μην καεί ,να μην ξεραθεί το μεζεδάκι μας.
6.Οι παραδοσιακοί ψήστες προσπαθούν να μην χρησιμοποιούν περιττά πράγματα.
7.΄Οσο μικρότερο σε μέγεθος είναι τόσο το καλύτερο ,το καλό
κοκορέτσι πρέπει να είναι το κάθε κομμάτι του σε μέγεθος μπουκιάς θα έλεγα.
Είναι λίγο μπελάς αλλά αξίζει τον κόπο.
8.Το καλύτερο ψήσιμο γίνεται με το κοκορέτσι να είναι αντίκρυ από τα κάρβουνα
αφού αυτά έχουν ήδη χωνέψει και όχι πάνω από αυτά γιά να μην γεμίζει με
τοξίνες το μεζεδάκι μας.
9.Τέλος προσπαθούμε να βγει από την σούβλα μας το κοκορέτσι αφού έχει ψηθεί
καλά χωρίς όμως να ξεραθεί να στραγγίξει εντελώς
Το κόψιμο γίνεται λίγα λεπτά αργότερα γιά να μην
διαλύσει ,τρώγεται είτε ζεστό είτε και κρύο.
Αυτά εκ πείρας εντελώς ερασιτεχνικά .
Καλή όρεξη λοιπόν ,χαρούμενη Τσικνοπέμπτη και καλή Σαρακοστή.
΄Ενας από τους παραδοσιακούς μεζέδες για την ημέρα είναι και το παραδοσιακό κοκορέτσι μεζεδάκι που πολλοί ΄Ελληνες έχουμε ταυτιστεί .
Είναι μεζεδάκι που απαιτεί καλή προεργασία , για λόγους υγιεινής
πρωτίστως , αλλά και για να πετύχει να γίνει αρεστό.
Υπάρχουν μυστικά στο να πετύχουμε κάποια από τα οποία
περιγράφω παρακάτω:
1.Προσπαθούμε να προμηθευτούμε συκωταριές- πνευμόνια-έντερα - γλυκάδια κ.λ.π όσο
το δυνατόν από μικρότερα αμνοερίφια .
2.Πολύ καλός καθαρισμός γιά λόγους υγιεινής αλλά και γιά να μην
πικρίσει το κοκορέτσι μας,ειδικά τα έντερα να είναι "ακτινογραφία"
θα πρόσθετα.
3.Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπη, μπόλιες κ.λ.π προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε
γλυκάδια γιατί γίνεται πιό εύγευστο πιό γλυκό το κοκορέτσι μας.
4.Το σωστό αλάτισμα και πιπέρισμα έχει και αυτό την αξία του .
5.Το καλό τύλιγμα των εντέρων είναι ένα επίσης από τα μυστικά
για να μην καεί ,να μην ξεραθεί το μεζεδάκι μας.
6.Οι παραδοσιακοί ψήστες προσπαθούν να μην χρησιμοποιούν περιττά πράγματα.
7.΄Οσο μικρότερο σε μέγεθος είναι τόσο το καλύτερο ,το καλό
κοκορέτσι πρέπει να είναι το κάθε κομμάτι του σε μέγεθος μπουκιάς θα έλεγα.
Είναι λίγο μπελάς αλλά αξίζει τον κόπο.
8.Το καλύτερο ψήσιμο γίνεται με το κοκορέτσι να είναι αντίκρυ από τα κάρβουνα
αφού αυτά έχουν ήδη χωνέψει και όχι πάνω από αυτά γιά να μην γεμίζει με
τοξίνες το μεζεδάκι μας.
9.Τέλος προσπαθούμε να βγει από την σούβλα μας το κοκορέτσι αφού έχει ψηθεί
καλά χωρίς όμως να ξεραθεί να στραγγίξει εντελώς
Το κόψιμο γίνεται λίγα λεπτά αργότερα γιά να μην
διαλύσει ,τρώγεται είτε ζεστό είτε και κρύο.
Αυτά εκ πείρας εντελώς ερασιτεχνικά .
Καλή όρεξη λοιπόν ,χαρούμενη Τσικνοπέμπτη και καλή Σαρακοστή.
1 σχόλιο:
ΚΩΣΤΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ. ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ...
Α... ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΜΕΖΕΚΛΙΚΙ....
Δημοσίευση σχολίου